June 20, 2023

Vedro na padnutí. Jak se v těchto dnech osvěžit?

Věřím, že kdybych položila otázku, jak se nejraději ochlazujete, když je venku nesnesitelné vedro, tak kromě pobytu u vody a ve stínu, valná většina z vás řekne: zmrzlina, vychlazené pití a drinky s ledem. Co se ale ve skutečnosti děje v našem těle, když pijeme studené pití?

Po vypití nápoje o teplotě nižší než 15 stupňů máme sice v první moment pocit osvěžení, a mnozí se na pár minut cítí lépe, ale mezitím, co si vychutnáváme studené doušky, se v těle rozjíždí procesy, při kterých tělo musí vynaložit spousty energie, aby daný nápoj nebo potravinu ohřálo na svou stálou teplotu, která je, jak všichni víme, 36-37 stupňů. A rozdíl 20-45 stupňů, což nápoj a naše tělo může mít, je poměrně značný. Z delšího časového pohledu se tedy organismus zahřívá a vyčerpává.

Jednoduše řečeno, po vypití studeného nápoje je nám za nějaký čas ještě hůř než před prvním drinkem. Jdeme si proto pro další a celý proces se zopakuje. Tělo se tak postupně unavuje z nekonečných výkyvů a dorovnávání nejen teplot, ale i jiných hladin, snaží se dostat zpět do své rovnováhy, ale ledové nápoje a zmrzliny, které si dokola dopřáváme, to nedovolí. Jsme tak stále více a více přehřátí, unavení, bez energie. A co víc, snižuje se tím i imunita a nemocem jsme hned o krok blíž.

V horku bychom proto měli pít nápoje teplé, vlažné. Ideální teplota je taková, aby se co nejvíce blížila teplotě našeho těla. Dokonce se doporučují i nápoje horké, což je pro mnohé z nás naprosto nepředstavitelná informace. Ale má to jednoduché vysvětlení. Tělo se odjakživa ochlazuje pocením, to je biologický fakt. Po vypití horkého nápoje se téměř okamžitě začnete potit a tím se tělo ochlazuje.

Já nápoje neřeším. Odjakživa piju vodu a na ní se cítím nejlépe. Pití bych samozřejmě nepodcenila na túrách a při sportu ve vedrech. Tedy v situacích, kdy se spojí pohyb a vysoké teploty. Když jsem na pár hodin u bazénu nebo u moře, drink si občas s chutí dopřeju. Netvoří však základ mého pitného režimu a nepiji je celý den.

Čím se ale velice účinně ochlazuji já, je jídlo.

Seznamy potravin, které nás ochlazují, najdete na internetu všude. Ale co vám mohu doporučit z vlastní zkušenosti, a co funguje na 100 % je:

Okurka, meloun a mléčné výrobky. Z cizokrajných věcí je skvělá kokosová voda.

  • Okurku doporučuji samotnou, klidně i nastrouhanou se zálivkou nebo ideálně jako tzatziki (okurka, jogurt, koření)
  • Meloun mám nejradši jen tak.
  • A co se týče mléčných výrobků, vyzkoušejte nápoj lassi, známý také pod názvem ayran. A jak se dělá? Základ tvoří jogurt s vodou, který můžete podle sebe a svých potřeb dochutit a dosladit. Nápoj lze koupit už i hotový právě pod názvem ayran. Ve vedrech vřele doporučuji. A určitě volte ten základní. Věřím, že prodejci opět umí vymyslet cokoli a tento nápoj znehodnotit dochucovadly, cukrem a jinými aditivy. Něž ayran koupíte, přečtěte si raději složení výrobků. Platí, že čím méně ingrediencí, tím lépe.

Více o pitném režimu tady nebo v členství:

Pavla M – nutriční kouč

Pavla M – nutriční kouč

Čtěte také

Další články na podobné téma. Tipy, triky, jídlo, zdravý živostní styl, návody a mnoho dalšího...

Explore Resources

Chtěli byste se cítit líp, jen zatím nevíte, jak na to?

Přihlašte se k odběru foodsletteru. Jedenkrát měsíčně vám pošlu užitečný tip.

Skvělé! Cesta za dobrým pocitem může začít.
Ups, někde se stala chybka. Zkuste to prosím znovu.
Mail v bezpečí. Žádný spam.