June 26, 2023

Jak se naučit jíst dosyta

Možná si to ani neuvědomujeme, ale pocit nasycení hraje klíčovou roli při ovládání našich chutí. A jak dosáhneme vysokého sytícího efektu u konzumovaného jídla?

Úplně jednoduše: Budeme jíst kvalitní základní potraviny, z nichž si připravíme vyvážený pokrm obsahující dostatek bílkovin a tuků, dostatek zeleniny a vhodné sacharidové přílohy. A vyhneme se průmyslově upraveným potravinám.

Pokud tento krok nezvládnete nebo neuděláte, budete celý život řešit chutě, neuspokojivou váhu (vysokou nebo nízkou), zdravotní problémy, nedostatek energie a mnohé další.

A teď více do hloubky:

Při konzumaci vyváženého kompletního pokrmu z kvalitních surovin na začátku vnímáme, že nám jídlo chutná. Chuť ale s každým dalším soustem klesá a postupně nás už pokrm neláká a s jídlem přirozeně skončíme.

Stručně jsem právě popsala pocit nasycení:

  • Tělo stravou získává dostatek hodnotných živin.
  • Mozek tento signál zachytí
  • a vysílá pokyn ke snížení chuti na další jídlo.

Tak je to přírodou dáno a skvěle to funguje.


Co ale nastane, když do stravy zařadíme něco, co nemá s přírodou nic společného a budeme konzumovat potraviny, které nebudou obsahovat kvalitní živiny? Reakce těla budou přesně opačné.

Jelikož tyto potraviny neobsahují:

  • kvalitní tuky,
  • téměř žádnou bílkovinu

a jejich hlavní část tvoří:

  • nekvalitní sacharidy jako jsou cukr nebo bílá mouka
  • a nekvalitní tuky jako jsou ztužené tuky a rafinované oleje,
  • různá aditiva apod.,

nedochází k pocitu sytosti, neboť potravina neobsahuje žádné informátory - živiny, které by snížily chuť na další sousto. Naopak, chutě zůstávají stejné jako u prvního kousnutí. Sníme tedy daleko víc, než bychom chtěli, protože se nedostavil pocit nasycení.

Bez živin z kvalitního jídla se tento pocit nedostaví nikdy.

Místo toho vnímáme pocit plnosti. V jezení nás zastaví až plný žaludek.

To už se ale jedná o přejedení, nikoli o nasycení.

Proč je tak těžké skončit s konzumací nezdravých potravin?

Není to vaše slabá vůle nebo malá disciplína.

Je to proto, že průmyslově upravené potraviny v sobě záměrně koncentrují velmi intenzivní, snadno návykové chutě (sladkou, slanou a tučnou). Ty mají za úkol vyvolat stimulační efekt, který nedokážeme silou vůle dlouhodobě ovládnout. Výsledek všichni známe. - Jíme potravinu plnou prázdných kalorií, nulové výživové hodnoty. A protože tělo nenachází v tomto jídle žádnou výživovou hodnotu ani správnou fyziologickou a hormonální odpověď, chce další a další, a my se stáváme na takových potravinách závislými.

Velkou roli hrají i endorfiny - hormony štěstí, díky kterým se cítíme na velice krátkou dobu spokojení. Skutečné potřeby těla jsou ignorovány a člověk se soustředí pouze na uspokojení chuti. Potom stačí na danou potravinu jen pomyslet nebo projít kolem místa, kde leží a pocity uspokojení jsou v ten okamžik silnější.

Nemá proto cenu bojovat se svou vůli nebo disciplínou. Východiskem je, že začneme jíst tak, aby chutě postupně zmizely. Tedy budeme jíst jídlo, které má v sobě kvalitní živiny a nenabourává hormonální rovnováhu těla.

Dokonalá prevence přibývání na váze a nemocí.

Čtěte také

Další články na podobné téma. Tipy, triky, jídlo, zdravý živostní styl, návody a mnoho dalšího...

Explore Resources

Chtěli byste se cítit líp, jen zatím nevíte, jak na to?

Přihlašte se k odběru foodsletteru. Jedenkrát měsíčně vám pošlu užitečný tip.

Skvělé! Cesta za dobrým pocitem může začít.
Ups, někde se stala chybka. Zkuste to prosím znovu.
Mail v bezpečí. Žádný spam.