June 17, 2022

Pomůcka, která vám vytrhne trn z paty: Ideální talíř

V jídle díky ní už neuděláte chybu. A jak funguje? Pojďme na to.

Pokud stále vycházíte z výživové pyramidy a přesto nejste zdraví a neustále bojujete s váhou, zapomeňte na ni. Talíř je pro vás daleko srozumitelnější. A to i pro děti.

Je hned několik důvodů, proč je talíř lepší:

  • Je praktičtější, pochopitelnější a jednodušší. Jíme z něho přece každý den. Nikdo z nás si nestaví jídlo do pyramidy. Nebo ano? Pošlete mi fotku :)
  • Je aktuální. Pyramida je platná od 70. let 20. století a beze změny platí až dodnes. Věda se však stále vyvíjí. Mnohé z té doby už neplatí, ať se nám to líbí nebo ne.
  • Zakládá na kvalitě, zelenině a bílkovinách. Zdůrazňuje tuky. Pyramida tvrdí, že máme stravu stavět na sacharidech včetně pečiva a výrobků z bílé mouky. Nabádá sledovat čísla, hodnoty, poměry, počty a neklade důraz na pestrot, kvalitu a zdroj makroživin. Jak to díky ní za těch 50 let dopadlo, všichni vidíme kolem sebe.

Autorkou původního Zdravého talíře je Margit Slimáková. Jeho aktuální verzi naleznete na webu cojist.cz. Jelikož tuto pomůcku hodně používám, vypracovala jsem si svoji verzi. Původní talíř byl pouze inspirací. Děkuji.

A jak si tedy správně poskládat jídlo na talíř, abychom měli svou ideální hmotnost a byli zdraví?

  • Každé jídlo by mělo obsahovat zeleninu. Ideálně půl talíře. Zelenina nemusí být jen syrová, zeleninu můžete grilovat, péct, dusit, vařit, nakládat. Jíst ji v takové podobě, v které vám bude nejvíc chutnat. Pozor, brambory mezi zeleninu neřadíme.
  • Zeleninu může občas doplňovat ovoce (bobulovité a sezónní). Ovoce však každý den mít nemusíte. Proto je u něj znázorněná šipka. Můžete ho zařadit, ale nevadí, když ovoce občas vynecháte.
  • Bílkoviny s tuky znázorňuji v jedné sekci talíře společně. A to proto, že se téměř vždy vyskytuji v jídle pohromadě. Najdeme je ve vajíčkách, zakysaných mléčných výrobcích, v sýrech a v kvalitním mase nebo rybách. Získáme je i z rostlinných zdrojů, třeba z luštěnin, z ořechů a ze semínek, popřípadě z klíčků. Komplexnost a optimální množství bílkovin z nich však dostaneme hůře. Navíc vedle bílkovin obsahují i velké množství kvalitních složených sacharidů. Proto je na talíři znázorněné nemám.
  • Tuky a oleje. Tvoří základ všech jídel. To je ten střed na talíři. Při přípravě pokrmů je používejme vždy. Získáme je nejlépe z potravin, jako jsou ořechy, kvalitní ryby a za studena lisované rostlinné oleje. Vhodné je i kvalitní máslo ze zvířat krmených přirozenou stravou, dále přepuštěné máslo ghee a třeba olivy.
  • Polysacharidy– to je ta nejmenší část na talíři, kam řadíme například rýži, kroupy, jáhly, pohanku, ovesné vločky, quinou, bulgur a jiné. Tyto sacharidy tvoří nanejvýš pětinu celkové porce nebo nemusí být součástí jídla vůbec. Opět je to znázorněno šipkou. Jejich zastoupení ve stravě se odvíjí od vašeho věku, stanoveného cíle a zdravotního stavu – u některých nemocí může být vyloučení sacharidů ze stravy velice prospěšné.

Jen pro upřesnění:

Seznam potravin na talíř není kompletní. To by se mi na něj nevešlo. Zachycuje nebo znázorňuje jen příklady v té daných kategoriích.

A také pozor. Talíř neznázorňuje oficiální rozdělení makroživin na tuky, cukry, bílkoviny. Zachycuje jejich vhodné umístění a ideální množství na talíři. Proto mám třeba rostlinné bílkoviny (což jsou luštěniny, některé obiloviny a klíčky) zakreslené mezi polysacharidy. Toto doporučení čerpám z dlouholeté praxe. Rostlinné bílkoviny většinou nevyhovují člověku hned od prvního dne. Představte si, že si dáte plný talíř fazolí, které jste třeba roky nebo nikdy nejedli. Jak byste se cítili? Asi nic moc -  jak z hlediska trávení, tak i z pohledu toho, že bílkoviny z rostlinných zdrojů jsou daleko hůře využitelné. Organismus si na ně musí zvyknout. Hrozí tak nedostatek bílkovin ve stravě a váš neúspěch. A to by byla na začátku nového stravování škoda. Do sekce bílkovin je můžete zkusit zařadit až po určité době nového stravování nebo v případě, že se rozhodnete být vegetariánem či veganem a živočišné bílkoviny odmítáte.

Jak velký má být talíř?

Nebojte. Je úplně jedno, jestli bude mít talíř průměr 15 cm nebo 30 cm. Musí se na něj vejít tolik jídla, abyste se najedli dosyta. Jen nesmíte být po jídle hladoví. Na talíři se snažte co nejvíc dodržet poměr jednotlivých živin podle grafického talíře. Pokud se po jídle cítíte sytí, pak je porce i velikost vašeho talíře ideální.

A co když nějakou potravinu nejíte?

Pokud něco nemáte rádi, nebo to neupřednostňujete, nevadí. Každá potravina se dá nahradit jinou ze stejné kategorie. Když se člověk rozhodne nejíst maso, bude jíst víc vajec nebo fazolí. Když člověk nejí pohanku nebo jáhly, bude jíst batáty nebo rýži. Pokud někdo nejí brokolici, bude jíst jinou zeleninu. Syrovou nebo tepelně upravenou. Více v článku.

Pamatujte, že neexistuje esenciální potravina. Existují pouze esenciální živiny, a to jsou:

  • vitamíny
  • minerály a stopové prvky
  • aminokyseliny a některé tuky
  • a voda – na dostatečný příjem tekutin určitě nezapomínejte. Všechny reakce v našem těle nebudou bez dostatečného příjmu vody probíhat optimálně, včetně hubnutí.

V pokrmech tedy musíme přijímat živiny. Z jaké potraviny, to už je čistě jen na nás.

Pokud si i přesto nevíte rady, zkuste koučink nebo členství. Tam vše spolu rozlouskneme.

Čtěte také

Další články na podobné téma. Tipy, triky, jídlo, zdravý živostní styl, návody a mnoho dalšího...

Explore Resources

Chtěli byste se cítit líp, jen zatím nevíte, jak na to?

Přihlašte se k odběru foodsletteru. Jedenkrát měsíčně vám pošlu užitečný tip.

Skvělé! Cesta za dobrým pocitem může začít.
Ups, někde se stala chybka. Zkuste to prosím znovu.
Mail v bezpečí. Žádný spam.