June 22, 2022

Proč nedoporučuji některé potraviny ze zdravé výživy?

Obchody se zdravou výživou zbožňuji a neumím si bez nich představit život. Klientům je velice doporučuji a často na ně odkazuji i v článcích i v receptech. Zároveň však všechny učím, že ne všechny produkty, které tam seženeme, jsou zaručeně zdraví prospěšné.

A já vám je teď představím. Vybrala jsem ty, které se nejčastěji objevují v dotazníku od klientů v domnění, jak jí zdravě.

První výrobek jsem vám představila v článku o nejčastějších omylech v posledním pátém bodě. Týkal se agáve sirupu.

Dále se budu věnovat:

  • Pufrovaným a křehkým plátkům včetně extrudovaným knackebrotům a křupkám pro děti
  • Instantním kaším a výrobkům
  • Ranním cereáliím nebo kupovanému musli, včetně snídaňových lupínků
  • Sójovým produktům
  • Sušenému mléku

Všechny potraviny neoznačuji za vyloženě nezdravou věc, ale jejich dlouhodobou, pravidelnou nebo častou konzumací nám však zdraví poškodit mohou.

Proto je zbytečné je do stravy zařazovat nebo na nich stavět jídelníček.

1. Pufrované neboli extrudované křehké plátky, chlebíčky a křupky včetně dětských

Naštěstí už nejsou tolik propagovány, ale určitě si ještě vybavujete éru rýžových chlebíčků, kukuřičných křupavých plátků a různých knackebrotů. Když si u většiny takových výrobků přečtete složení, a nejsou samozřejmě s polevou nebo doslazované, nic vyloženě špatného u nich nenajdete. Kde je tedy problém?

Problém je v jejich výrobě. Vznikají tzv. extrudací, při níž jsou použity vysoké teploty, kvůli kterým se značná, mnohdy i drtivá část prospěšných živin zničí, a z původní, často i kvalitní suroviny se stává jen bezcenný sacharid, tedy glukóza. Tu je dobré v naší stravě spíše omezovat než ji přijímat rovnou naservírovanou.

Glukóza je konečným produktem metabolismu sacharidů. Všechny sacharidy, které ve stravě přijímáme, se na glukózu v těle rozloží. Ale je obrovský rozdíl, jestli tuto práci udělá naše tělo, nebo nějaký přístroj před konzumací dané potraviny. Takové produkty k životu určitě nepotřebujeme.

Proto než jíst tzv. polystyreny a knacknroty, raději dejte přednost jiným potravinám, které tolik potřebné živiny skutečně obsahují. Jejich seznam najdete zde.

A křupky pro kojence a batolata? Jejich obrovské plus je, že tyto křupky pro děti nejsou doslazované (samozřejmě se dají na trhu sehnat i takové), ale když se bavíme pouze o těch naturálních, tak v domnění, že dítěti dáváme v podobě křupky pohanku, rýži či kukuřici, jim ve skutečnosti dáváme jednoduchý sacharid. Naštěstí bez přidaného cukru.

2. Instantní kaše a výrobky

Moc vás chválím, že při výběru kaší dbáte na to, že:

  • je pohanková, čiroková, jáhlová apod.
  • není slazená
  • neobsahuje další aditiva.

Ale přemýšleli jste někdy nad tím, čím vším si ta vybraná surovina musela projít, aby se z ní stal produkt, který stačí jen zalít horkou nebo vařící vodou?

Odpověď už všichni známe. Extrudací. Daná surovina opět byla vystavena velkým teplotám, při kterých se značná část cenných živin zničila a navýšilo se tak množství glukózy, kterou je dobré ve stravě eliminovat. Jak z pohledu zdraví, tak i hubnutí.

Kdybychom měli srovnat náročnost přípravy kaše z pohanky a pohankové instantní kaše versus benefity kaše z původní obiloviny a instantní kaše, budeme je všichni už jen vařit.

A teď nejdůležitější sdělení:

Pokud se neúspěšně snažíte zhubnout, máte problémy s trávením, s žaludkem, se střevy, s alergiemi apod., je velice důležité, v jaké podobě potravinu budete přijímat a kolik živin těsně před konzumací obsahuje.

Ulehčování jídel, zrychlování přípravy a šizení výrobků ze strany výrobce vás dovedlo přesně k tomu problému, který právě řešíte. Stačí koupit potravinu v původní podobě, správně ji připravit a sníst.

Věřte, že například alergie na lepek, zvýšená propustnost střev a jiné alergie nevznikly konzumací celozrnných potravin, přirozeného množství lepku apod. Vznikly tím, že primárně konzumujete potraviny o živiny ochuzené nebo špatně předpřipravené či vyrobené.

Tak jednoduché to je. Anebo proč si myslíte, že se tyto problémy začaly markantně objevovat až teď v posledních 30 až 50 letech, a stále se prohlubují? Je to proto, že lidé přestali jíst jídlo, skutečné jídlo, které obsahuje živiny, a nahradili ho výrobky potravinářského průmyslu, které potravinu o živiny ochuzuje a automaticky ji tak obohacuje o nepotřebnou energii. Naše tělo potřebuje přesný opak: málo energie a hodně živin. Nedělejme to prosím opačně.

3. Ranní cereálie a kupované musli včetně křupavých lupínků

Tyto potraviny jsou korunkou těch, které jsem popsala v předchozích dvou příkladech. Proč? Jsou totiž navíc ještě doslazované a uměle dochucované, aby se zaručeně prodávaly a chutnaly lidem co nejvíc.

Lupínky jsou výrobky vzniklé exrudací - už se o ní snad nemusím rozepisovat. Na pozoru bychom měli být především před kukuřičnými. Jakékoliv výrobky z kukuřice mohou být v těle prozánětlivé (což je paradox u bezlepkové diety, kde jsou výrobky z kukuřice na prvním místě, přitom zánět v těle ještě více podporují), a také mohou být těžko stravitelné kvůli bílkovině zein, což je stejně jako lepek prolamin. Myslete na to, prosím, hlavně u dětí a u lidí trpících civilizačními onemocněními. Kukuřice ani jiné bezlepkové výrobky nejsou řešením.

Musli a cereálie jsou v tomhle případě znehodnocené množstvím cukru a slazení. Není nic jednoduššího než si tuto směs připravit doma. Plech z půl kila surovin vám vydrží zhruba týden i déle a vy tak máme přehled, co vše do musli dáte, čím jej budete sladit a hlavně, jak moc budete směs sladit.

Recept na musli najdete u mě na sociálních sítích, v mé knize nebo v kurzu.

Jsou i firmy, které pečou již velice kvalitní musli či tzv. granoly. Dokonce je i doporučuji časově vytíženým klientům. U jejich složení je stěžejní kvalita použitého tuku, hlavní ingredience, množství a druh slazení a přítomnost zbytečných aditiv apod.

4. Sója a sójové produkty

Víte, jak se pěstuje sója? Kromě toho, že je geneticky modifikována, pěstuje se za použití velkého množství agrochemikálií. Všechny tyto látky se dostávají dovnitř do rostliny a tu my pak jíme. Jsme na konci potravního řetězce, takže vše, co se dostane do rostliny (nebo do zvířete) se během jejího růstu automaticky dostane i do nás.

Pokud vynecháme tento fakt a měli bychom možnost bio sóji i zde jsou další mínusy:

  • Sója pro svůj obsah tzv. goitrogenů zhoršuje funkci štítné žlázy. Pokud trpíte její poruchou, máte nadváhu, zkusila bych veškeré výrobky ze sóji vyřadit.
  • Sója obsahuje spousty antinutričních látek a fytátů, kvůli kterým se hůře využívají živiny a tráví bílkoviny. Pokud trpíte nadváhou a jinou civilizační poruchou, sója může problém jen zhoršovat.
  • Zpravidla jíme produkty ze sóji, které jsou vysoce průmyslově upravené, tudíž nemají moc velkou výživovou hodnotu.
  • A může mít i negativní vliv na hormonální činnost pohlavních hormonů a s tím spojené komplikace.

Pokud jste milovníci sóji, doporučuji určitě tempeh, který vzniká její fermentací. Díky fermentaci se antinutriční látky a fytáty rozloží. Poté může být sója bezproblémovou potravinou.

A proč na sóju narážíme téměř ve všech produktech?

  • Dokud bude poptávka z naší strany, průmysl tuto surovinu neopustí.
  • Sójový protein je levný a trvanlivý - ideální surovina pro potravinářský průmysl. Nikoli pro naše zdraví!

A co říct na závěr?

Opět narážíme na velice podstatnou věc a tou je výroba nebo proces přípravy suroviny nebo jídla.

  • Pokud se potraviny před konzumací mají namáčet, tak to dělejme.
  • Pokud se nedoporučují jíst syrové, tak si je tepelně upravujme.
  • Pokud jsou prokazatelně zdraví škodlivé, tak je jednoduše nejezme.

5. Rostlinná a sušená mléka

Rostlinná mléka mohou být velice dobrým zpestřením jídelníčku. Vyrábí se z vody a obilovin, semínek nebo ořechů. Problém těch průmyslově vyrobených je, že v samotném složení ze základní suroviny, podle které je mléko pojmenováno, téměř nic není (většinou to jsou 0,5 až 3 %). Navíc, aby se zajistil prodej a lidem zaručeně chutnalo, velice často bývá mléko obohaceno cukrem a různými aditivy. Zkrátka - hodně peněz za málo muziky.

A sušená rostlinná mléka?

Obsahují velké množství trans tuků, které jsou pro zdraví velice škodlivé. Ke všemu údaj o množství trans tuků na obalu potraviny ani nenajdeme, takže nemáme možnost se o nich něco dovědět. Kdybychom opomenuli tento fakt, i další látky, které sušená mléka obsahují, pro nás nejsou nějak prospěšné. Je v nich hodně škrobu a tuku v nepřirozené podobě.

Pokud se chcete tomu všemu vyvarovat a netrápit se, který výrobek je skutečně zdravý a který ne, začněte stravu zakládat na základních skutečných potravinách a připravujte si jídla z nich. Tam si nad složením výrobou lámat hlavu určitě nemusíte. Zajímejte se pouze o jejich původ a kvalitu.

Více konkrétních a užitečných tipů se dočte v členství, kde jsou všechny články namluvené i v audio podobě - můžete jen poslouchat.

Nebo se všechno naučíme spolu v koučinku.

Čtěte také

Další články na podobné téma. Tipy, triky, jídlo, zdravý živostní styl, návody a mnoho dalšího...

Explore Resources

Chtěli byste se cítit líp, jen zatím nevíte, jak na to?

Přihlašte se k odběru foodsletteru. Jedenkrát měsíčně vám pošlu užitečný tip.

Skvělé! Cesta za dobrým pocitem může začít.
Ups, někde se stala chybka. Zkuste to prosím znovu.
Mail v bezpečí. Žádný spam.