April 29, 2022

Nechci se potit a cvičit. Co s tím?

Nebojte, cvičit ani potit se vlastně vůbec nemusíte. Stačí se jen hýbat, nesedět v práci i doma. Potřeba pohybu bude ale sama narůstat. Budete mít totiž na pohyb chuť a náladu.

Opravdu? Jasně. Přijde to se změnou stravy a životního stylu. Jak změnit stravu, se dočtete v jiných článcích. Ona ta chuť a nálada s tím hodně souvisí. Pokud nejste čtecí typ, zvolte koučink nebo kurz.

Ale pojďme zpět k pohybu.

Jednou pro vždy si pamatujte, že pohybem konzumaci nezdravého jídla nevyvážíte. Takže tvrzení, že když máme dostatek pohybu, můžeme jíst, co chceme, není pravdivé! Pohyb z nekvalitního jídla neudělá kvalitní živiny. Nezdravé jídlo se nevypaří, nevysublimuje. V těle působí pořád negativně. Jen ho sportující člověk může tolerovat a zvládat lépe.

V čem má však pohyb bezesporu nenahraditelný přínos, je jeho pozitivní vliv na psychiku. Je to nejlepší a nejúčinnější ventil a kompenzace stresu. Skvěle vyváží i sedavý styl života.

Pokud vás něco trápí, volte pohyb jako účinný lék a prostředek, jak se se vším lépe vypořádat a vše snadněji zvládat. Stačí třeba jen dechové cvičení nebo jít do přírody.

A jak začít s pohybem?

Dnešní doba je taková, že si pohyb, bohužel, musíme naordinovat. Samotný život nám ho moc nenabízí. Vzpomeňme si, jak to bylo dřív. Lidé si museli jít pro vodu, aby ji měli doma. Museli ráno zatopit, aby nezmrzli. Chodili na dříví. Starali se o zvířata. Do obchodu nebo do práce či do školy to měli i několik kilometrů. Chodili všude pěšky. Teď? Máme velkou absenci přirozeného pohybu. A to je velká škoda.

Pro zdraví a duševní pohodu je velice důležité zvolit si takový pohyb, jaký vás bude především bavit. Jedině u takové aktivity vydržíte dlouhodobě. Není nutné ani žádoucí začít hned běhat, koupit si permanentku do fitka nebo cvičit náročné online lekce.

 Co nás udrží v kondici a pohodě je především přirozený pohyb během celého dne.  Ideálně na čerstvém vzduchu.

  • upřednostňujte schody před výtahem
  • pohybujte se rychlejší chůzí
  • do denního režimu zařaďte procházky a výlety, ideálně do přírody
  • zaparkujte auto o 5 bloků dál, než máte schůzku
  • vystupte o zastávku dřív a do práce dojděte pěšky
  • i úklid doma nebo na zahradě, odhrabávání listí či sněhu je skvělý pohyb.

Není třeba se do něčeho tlačit a přemáhat se.

  • Pokud mně nejsou sympatické hromadné lekce a sálové aktivity, tak na ně nezačnu chodit jen proto, že je teď moderní pilates, crossfit nebo tabata.
  • Pokud odjakživa nemám ráda vytrvalostní aktivity jako je třeba běh, kolo apod., nepůjdu vypustit duši jen kvůli tomu, že mně někdo řekl, že je to skvělý.
  • Skvělý je jakýkoli pohyb, ať je to chůze, práce doma nebo na zahradě, posilování, sprint, klus, bruslení– cokoli. Jen je důležité, aby pohyb byl pravidelný.

Ještě bych chtěla věnovat pár slov lidem, kteří se bezhlavě rozhodnou ze dne na den začít běhat, chodit do fitka nebo na nějaké náročné lekce, aniž by měli znalosti o zásadách správného pohybu, dýchání či technice. Vím, že ve vašich silách určitě je zvládnout dřepy s výskokem, angličáky, kliky, 45 minut hopsat apod.

U správného cvičení nejde o to

  • co dokážete
  • nebo kolik toho dokážete

ale jde především o to:

  • jak to dokážete
  • jak dané cviky provedete
  • kam vás trénink posune

Jestli k dobře zpevněnému funkčnímu tělu nebo k bolestem a imobilitě.

Když tělo na daný cvik není připravené, převezmou námahu svaly, které to zvládnou, které jsou hyperaktivní. Nikoli ty, které ke správnému provedení potřebujete teprve zpevnit a zaktivovat. Bez vybudování těchto svalů, můžete ty velké posilovat, jak chcete, ale k trvajícímu výsledku se nikdy nedoberte. To vás spíš začne bolet třeba koleno nebo záda, krk či zápěstí nebo rameno. Technika a správné provedení cviků je základ. A pokud opravdu člověk nemá představu o tom, jak správně dýchat a jaké svaly správně aktivovat a jaké nechat v nečinnosti, nepouštějte se do náročného cvičení. To je stejné, jako byste chtěli stavět dům a začali byste od střechy. Střechu postavit zvládnete, ale stěny pak už ne. Když chcete pevné, zdravé tělo, musíte začít od základu, nikoli od nejtěžšího nebo nelogického.

Stačí oslovit kvalitního trenéra a ten vás vše naučí. Doporučuji vám kolegyni Lucii Pančochovou (773988586), která působí v Brně. Nebo přímo mě - 777853360.

Moje rada na závěr:

Dávejte na začátku své změny vetší důraz na jídelníček plný živin a upřednostňujte přirozený, a především pravidelný pohyb před náročnými, mnohdy i vyčerpávajícími sportovními aktivitami. Sport zařazujte až časem, a pěkně krok po kroku, ideálně s trenérem.

Čtěte také

Další články na podobné téma. Tipy, triky, jídlo, zdravý živostní styl, návody a mnoho dalšího...

Explore Resources

Chtěli byste se cítit líp, jen zatím nevíte, jak na to?

Přihlašte se k odběru foodsletteru. Jedenkrát měsíčně vám pošlu užitečný tip.

Skvělé! Cesta za dobrým pocitem může začít.
Ups, někde se stala chybka. Zkuste to prosím znovu.
Mail v bezpečí. Žádný spam.